Ce înseamnă fericirea pentru omul secolului 21 și cum era în urmă cu 80 de ani

de: Andrada Bonea
05 05. 2015

Un sondaj despre fericire arată că, în mod surprinzător, nu suntem cu mult mai materialiști decât oamenii secolului 20. Asta sau am devenit doar mai ipocriți.

Viziunea noastră despre fericire nu s-a schimbat atât de mult din 1938. Aceasta este concluzia psihologului Sandie McHugh, de la Universitatea din Bolton. Împreună cu un grup de cercetători, ea a recreat un studiu faimos, efectuat în același loc, în 1938.

În 1938, Mass Observation a plasat o reclamă în timpul Bolton Evening News, cerându-le cititorilor să răspundă la întrebarea simplă: „Ce e fericirea?”. Atunci, 226 de oameni au trimis scrisori ca răspuns și li s-a cerut să contribuie la alcătuirea unui index al fericirii, stabilind importanța a 10 factori, de la frumusețe la siguranță și religie, notează Science Daily.

În 2014, Sandie McHugh și Jerome Carson au repetat sondajul efectuat de Mass Observation, cerându-le oamenilor prin intermediul Bolton News să completeze un chestionar care conținea aproape aceleași întrebări. Rezultatele au fost ulterior comparate cu cele din 1938. În 1938, siguranța, cultura generală și religia erau considerate cele mai importante aspecte ale fericirii. În 2014, siguranța rămânea în top trei, dar umorul și timpul liber ocupau primele două locuri.

Religia, care ocupa al treilea loc în 1938, se află pe a 10-a poziție în 2014. În 2014, 77% din oameni au răspuns negativ la întrebarea: „Credeți că fericirea este legată direct de bogăție și posesii materiale?” Nici în 1938 bogăția nu era văzută ca fiind necesară fericirii.

„Impresia generală desprinsă prin comparația rezultatelor este că în 1938, factorii necesari fericirii erau legați de viața de zi cu zi și în cadrul comunității. În 2014, majoritatea comentariilor arată prețurirea prietenilor și a familiei, simțul umorului și timpul liber fiind, de asemenea, foarte bine cotate”, a spus Sandie McHugh.